Oluklu Mukavva iki düz kâğıt kökenli plaka arasına yivle dalga verilmiş kâğıt kökenli malzeme konulması ile oluşturulan malzemedir. Genellikle kutu üretiminde kullanılmaktadır.
Oluklu Mukavva , genellikle 0.25 mm kalınlığın üzerindeki kâğıt levhalardan oluşmaktadır. Oluklu mukavva bazen karton olarak anılsa da karton farklı bir malzemedir.
OLUKLU MUKAVVANIN TARİHÇESİ
Dünya’da Oluklu Mukavva
Oluklu mukavvanın gelişimine ait bazı önemli tarihler şöyledir ;
1856- Healey ve Allen adlarında iki İngiliz ilk oluklu mukavvanın patentini aldılar. İlk örnek kâgıt, iki adet yivli silindirden oluşan, el ile çalışan çok basit bir makine ile oluklu hale getiriliyor ve bu ürün silindir şapkaların astarı olarak kullanılıyordu.
1871- Amerikalı Albert L. Jones, oluklu mukavvanın ilk kez paketleme (ambalaj) malzemesi olarak patentini aldı ve sise vb. kırılacak eşyaları ambalajlamakta kullandı.
1874-ABD’de Oliver Long bir yüzüne astar koyarak güçlendirdiği oluklu mukavvanın patentini aldı.
1881- Oluklu mukavvanın öncüleri sayılan bazı üreticiler yaptıkları yeniliklerle patentler aldılar. Bu kişiler çalışmalarını yeni makineler geliştirmekte yoğunlaştırdılar.
Thompson ve Norris Firması ilk mekanik olarak çalısan tek yüzlü (tek astar) makineyi geliştirdi ve ilk 3 Avrupalı üreticiye tanıttı.
1883-Londra (İngiltere)
1886-Kirchberg (Almanya)
1888-Exideuil-Sur-Vienne (Fransa)
1895-Çeşitli ekipman üreticileri oluklu mukavva isine girdiler. İlk sürekli (uzun metrajlı) oluklu mukavva makinesi Sefton Manufacturing Co. Firmasından Jefferson T. Ferres tarafından gelistirildi.
Türkiye’de Oluklu Mukavva
126 yıllık geçmişi olan oluklu mukavva, ülkemizde ilk kez 1954 yılında, dünyada üretilişinden 83 yıl sonra, Saka _İzmit’te üretilmiştir. Özel sektöre ait ilk kuruluş olan DAKO, 1960 yılında _İstanbul’da faaliyetine başlamış, daha sonra 1966’da BOMSAS, 1968’de OLMUKSA sektöre girmişlerdir. Sektörde gerçek anlamda hızlı büyüme ise 1981 yılından sonra görülür. İlk oluklu mukavva kutuların Amerika’da üretilmiş olması, Standard kutulara bugün hala Amerikan Kutu denilmesine neden olmaktadır.
Sektöre giren firma sayısının artması ve mevcut firmaların yeni yatırımlara girmesi sonucu sektördeki kapasite ve üretim miktarları kısa sürede artısmıstır.